Ølbrygning

Jeg har to forskellige håndbrygningssetups, som jeg skifter imellem, når jeg brygger.

Da jeg først begyndte at håndbrygge øl, startede jeg med mit “store” setup, som består af en 30 liter elgryde. Grunden til jeg valgte dette setup, var at de fleste færdige ølbrygningskits man kan købe passer til denne størrelse.

I dag bruger jeg mit store setup, når jeg skal brygge store portioner øl eller meget stærke øl. Her brygger jeg typisk ca. 20 liter øl ad gangen. Fra jeg går i gang til jeg er færdig tager en bryggedag mig ca. 8-9 timer.

Efter at jeg havde brygget i et par år, valgte jeg at supplere med mit “lille” setup, som består af en 18 litergryde på et induktionsblus. Dette setup giver mig typisk 7-9 liter øl per bryg. Det lille setup har tre fordele.

For det første tager en bryggedag kun 4-5 timer. Det gør det nemme for mig at finde tiden til at brygge i en travl hver dag. Hvor jeg med mit store setup skal afsætte en hel dag, kan jeg med mit lille setup nå at brygge på en hverdagsaften.

For det andet er det lidt nemmere at eksperimentere med opskrifter på et lille anlæg. Hvis brygningen går galt og jeg står med en udrikkelig øl så er det kun 7-9 liter øl jeg mister.

For det tredje er det lidt sjovere med mange forskellige øl fremfor at brygge 20 liter af den samme øl.

Jeg plejer at dele min ølbrygningen op i 4 faser, som du kan læse mere om ved at klikke på linkene nedenfor: