Bryggedagen

De fleste af mine bryg laver ved BIAB metoden. BIAB er en forkortelse for Brew In A Bag (bryg i en pose) og det er oprindelig en australsk udviklet metode, hvor fokus er på at gøre bryggedagen så hurtig og effektiv som mulig. Hvad det betyder i praksis forklarer jeg nedenfor.

Det første jeg gør på min bryggedag er at sætte vandet over. Hvor mange liter vand jeg bruger fremgår af min opskrift. Jeg bruger en 18 liters gryde og en induktionsplade.

 

Jeg bruger en 18 liters gryde og en induktionsvarmeplade.

Mens vandet varmer op, går jeg igang med finde de ting frem jeg skal bruge til at brygge.

Udfra min opskrift måler jeg malten af og kommer den i min maltkværn. Jeg kværner malten direkte ned i min BIAB pose, så den er klar til at komme ned i vandet.

 

Maltkværn

Malten kommes ned i “tragten” på maltkværnen.

Malten efter det er blevet kværnet

Udfra min opskrift ved jeg hvad min strike temperatur skal være. Strike temperatur betyder den temperatur som malten skal tilsættes ved. Når malten tilsættes falder temperaturen i gryden. Det vil sige at hvis jeg vil mæske på en temperatur på 67 grader skal vandet derfor være væsentlig varmere end 67 grader når jeg tilsætter malten. Strike temperaturer er derfor den temperatur vandet skal have når malten tilsættes for at ramme den korrekte mæske temperatur.

Jeg kommer posen med malt direkte ned i vandet og krænger kanten af posen over kanten på gryden så den sidder godt fast og lægger låget på. Jeg plejer at slukke for varmen og tjekker temperaturen ca. hvert tiende minut. Hvis temperaturen er faldet, tænder jeg for varmen til den rammer den rigtige temperatur igen.

  

 

Det tager cirka en time før jeg er færdig med at mæske. Når jeg er færdig, tænder jeg for varmen og tager posen med malt op og lader den dryppe af i en stor sigte.

Jeg måler sukkerindholdet i væsken – eller rettere urten – med mit refraktometer. Typisk vil sukkerindholdet være for højt, så jeg sparger og tilsætter dermed mere væske indtil sukkerindholdet passer med opskriften.

Imens jeg gør dette, forsætter jeg med at varme urten op, indtil den koger kraftigt. Herefter tilsætter jeg humlen.

 

Jeg tilsætter humlen af tre omgang. På de fleste bryg vil jeg koge urten i 60 minutter. Når urten kommer og koge tilsætter jeg bitterhumlen, efter 45 minutter tilsætter jeg smagshumle og efter 55 minutters kogning tilsætter jeg aroma humle.

Imens urten koger klargør og desinficerer jeg resten af det udstyr jeg skal bruge. Alt udstyr der kommer i kontakt med urten efter den holder op med at koge skal være desinficeret for at undgå infektion i øllet.

Når der er 15 minutter tilbage kommer jeg min chiller i ned i gryden og lader den koge med det sidste stykke tid for at få den desinficeret i den kogende urt.

Efter 60 minutter kogning tænder jeg for chilleren og slukker for varmen. Chilleren består af et snoet stålrør og den virker ved at jeg tilslutter den til vandhanen. Det kolde vand løber igennem chilleren og køler på den måde urten ned.

  

Når urten er kølet ned, hælder jeg den igennem en sigte og ned i en gær tank. Jeg hælder den igennem sigten for at få fjernet humlebladene. Derefter tilsætter jeg gæren til urten og sætter gærtanken væk til gæring.