Gæring

Efter urten er kølet ned hælder jeg den på gæringstank.

Klargøring af gær

Mens urten kogte, har jeg klargjort gæren. Jeg bruger som regel tørgær, som jeg kommer i en smule vand for at aktivere eller vække gæren før jeg kommer den i øllen. Jeg bruger en meljævner som jeg desinficer ved at fylde den med kogende vand. Jeg lader den stå fyld med kogende vand ca. 10 minutter, herefter hælder jeg vandet fra, så jeg ca. har 1/2 – 1 dl tilbage. Jeg venter til vandet er kølet ned til stuetemperatur, tilsætter gæren og sætter låget på igen. Gæren skal stå ca. 15-20 minutter før den er klar til brug. Jeg kan se og høre når den er klar. Gæren giver et skum på toppen af vandet og hvis jeg tager låget af meljævneren kan jeg tydeligt høre den arbejder.

 

Klargøring af gærtank

 

Jeg sørger samtidig for at klargøre og desinficere en gærtank. Jeg bruger en gærtank på 12 liter til mine små bryg. For at kunne se hvor meget af urten der kommer i gærtanken har jeg markeret liter mål på siden af tanken.

En væsentlig del af gæringsprocessen er at styre gæringstemperaturen, da denne har stor indflydelse på smagen i den færdige øl. For at kunne holde øje med temperaturen sætter jeg et termometer til gærtanken. Rent lavpraktisk har jeg købt en vejrstation. Denne har en temperatur føler/probe som jeg sætter fast på tanken og isolerer den med køkkenrulle, som jeg har lagt sammen flere gange for at beskytte / reducere påvirkningen af temperatur fra omgivelserne. Dermed er jeg sikker på at det er temperaturen på urten i gærspanden jeg måler, og ikke temperaturen i rummet.

 

Temperatur kontrol

Jeg bruger en Coolbag for at styre temperaturen under gæringen. En Coolbag er egentlig bare en stor termotaske, som har en form der er tilpasset til gærtanke. Gærtanken sættes ned i Coolbag’en sa

 

mmen med en eller flere flasker med frosset vand. Jo flere flasker jeg kommer i jo mere faldet temperaturen. Dermed kan jeg holde en nogenlunde stabil temperatur mens jeg gærer. Typisk vil jeg i forbindelse med at jeg laver opskriften, lægge mig fast på indenfor hvilket temperatur interval jeg ønsker at foretage gæringen, f.eks. 18 – 19 grader.

 

Tilsætning af gær

Når jeg er sikker på at temperaturen er under 20 grader tilsætter jeg den gær jeg har forberedt tidligere. Samtidig justerer jeg antallet af frosne flasker så jeg ca. rammer den temperatur jeg ønsker at gære ved. Det første døgns tid kontrollere jeg jævnligt temperature for at sikre mig at den holder sig inden for det interval jeg vil gære ved og justerer antallet af flasker til jeg rammer den ønskede temperatur.